Manamansalon Yrjölän tytär, Katri Ilona Kattilakoski o.s. Haataja, 1917 – 1993, sairaanhoitaja

Katri syntyi Yrjö ja Reeta Sofia (o.s. Korhonen) Haatajan seitsemäntenä lapsena.
Kotikylän kansakoulun jälkeen Katri opiskeli Suomen Nuoriso-opistossa Mikkelissä. Sairaanhoitajaopinnot hän aloitti Oulun Diakonissalaitoksella, josta valmistui 1945. Sota-aikana tarvittiin myös sairaanhoitajaoppilaita työhön, joten Katri lähetettiin työtehtäviin Ivalon aluesairaalaan 1.1.1944.

Moskovan välirauhansopimus tehtiin syyskuussa. Sitä seurasi Lapin sota. Suomalaisten oli karkotettava saksalaiset Lapista.

Katri sai harteilleen valtavan vastuun, kun Ivalon sairaalasta alettiin evakuoida huonoimpia potilaita turvaan nuori hoitaja saattajanaan. Matkaan lähdettiin ikälopuissa linja- ja kuorma-autoissa lähimmälle asemalle, sitten junassa kohti Ylivieskaa. Vaarana oli, selviävätkö tulirokkoiset lapset tai heikkokuntoiset vanhukset matkasta. Onko rata ehjä tai sytyttävätkö tulipalojen kipinät junanvaunut tuleen? Kaikeksi onneksi potilaat saatiin kuitenkin perille Ylivieskaan ja sairaalaan.

Katrin työura kulki Ivalosta Oulun piirimielisairaalan, sitten Tiuruniemen parantolan sairaanhoitajaksi. Raskaat vuodet olivat ottaneet kuitenkin osansa – Katri sairastui itse. Suomen Sairaanhoitajaliitto järjesti hänelle hoitopaikan Ruotsiin sikäläiseen tuberkuloosiparantolaan. Siellä hoitokeinot olivat suomalaisia edistyneempiä. Vajaan kahden vuoden kuluttua hän oli taas valmis työhön.

Tervehdyttyään Katri hakeutui Evijärven kunnansairaalaan hoitajaksi. Evijärveltä löytyi myös puoliso. Vuonna 1952 solmittu avioliitto Runar Kattilakosken kanssa, kolmen lapsen kasvatus ja koulutus ankkuroivat hänet Evijärven sairaalan, oman kodin ja koko kunnan elämänpiiriin. Lapsista vanhin, Markus syntyi vuonna 1954. Hän asuu Evijärvellä. Ulla syntyi vuonna 1955. Hän asuu Seinäjoella. Olli syntyi vuonna 1956. Hän asuu Sastamalassa. Kainuu ja Manamansalo olivat kuitenkin aina Katrin mielessä. Hän tilasi Kainuun sanomia, josta luki synnyinseutunsa asioista. Jäätyään eläkkeelle Katri muutti Kajaaniin, jossa myös sisaret Anna ja Aino asuivat. Kajaanissa vierähti kymmenisen vuotta. Katri kuoli Seinäjoella. Hänet on haudattu Evijärvelle miehensä viereen.